fbpx

Uobičajeni IT problemi: Da li je Vaše poslovanje u opasnosti?


Napisano 26.01.2023

Da li ste znatiželjni da saznate koji su najčešći IT problemi sa kojima se vaše preduzeće suočava? Ovi IT problemi mogu se čak pojaviti u vašem poslovanju svaki dan bez vašeg znanja.

Problemi mogu biti mali kao spori performansi ili drastični poput zloglasnog “plavog ekrana smrti”. Mnogi od njih se mogu riješiti sa samo ponovnim pokretanjem računara.

Što više znate o ovim IT problemima, lakše ćete ih kontrolisati i riješiti.

 

10 najčešćih IT problema za preduzeća:

LOŠA (ILI NEPOSTOJEĆA) SIGURNOST MREŽE

Mrežna sigurnost se smatra jednim od najkritičnijih dijelova sigurnosti vašeg poslovanja, zajedno sa izbjegavanjem uobičajenih IT problema koje bi malo ili nimalo mrežne sigurnosti moglo donijeti.

Posjedovanje sigurne i sigurne mreže važno je za posao bilo koje veličine, čak i ako vaša kompanija ima samo 5 zaposlenih.

Hakeri ne diskriminiraju kada je u pitanju napad na vaše poslovne fajlove i podatke zaposlenih. Ponekad, sajber kriminalci ciljaju na mala preduzeća jer znaju da manje preduzeće možda nema čvrstu sigurnosnu politiku ili može biti probijeno samo prijateljskim telefonskim pozivom vašem osoblju.

Kibernetička sigurnost je nešto o čemu treba biti proaktivan i možete poduzeti mnoge korake kako biste osigurali da vaša mreža i tehnološki uređaji budu sigurni i sigurni.

Uvjerite se da su vaši zaposlenici dobro obučeni o sigurnosnim principima, da je zaštitni zid vaše kompanije omogućen, da su svi podaci kompanije napravljeni sigurnosnom kopijom i da održavate svoje lozinke.

 

 

NEDOSTATAK PROFESIONALNOG ILI KVALIFICIRANOG ISKUSTVA

Jeste li ikada čuli za upravljane IT usluge ? Samo zato što prebacujete svoje upravljane IT usluge ne znači nužno da se morate riješiti nekih članova vašeg IT odjela.

To samo može značiti da se ti zaposleni mogu fokusirati na manje tehničke probleme koji bi mogli biti previše komplikovani ili neodoljivi za njihovo rješavanje na dnevnoj bazi.

Iskusan i obrazovan pružalac IT usluga može efikasno pomoći i nadgledati e-poštu i web hosting, skladištenje podataka, održavanje servera i mreže i još mnogo toga.

Profesionalac upravljanih IT usluga nadgleda i radi na vašim najkomplikovanijim IT pitanjima. Oni oslobađaju vaše interno osoblje, omogućavajući im da se pozabave novim projektima. Oni također stvaraju nove inicijative koje mogu poboljšati vaše poslovanje.

 

PROBLEMI SA HARDVEROM ILI SOFTVEROM

Da li vam je dosadilo da vidite kvar sistema ili poruke o greškama? Kada je riječ o softveru i IT-u, nije tajna da nije pitanje “da li” će se pokvariti, već “kada”.

Nažalost, kada se pokvari, jednostavno ponovno pokretanje vašeg pametnog telefona ili laptopa to neće popraviti. Ako nemate potrebne resurse za zamjenu i popravku softvera, očekujete značajan gubitak, možda čak i za cijelu kompaniju.

Mnoga preduzeća također zaboravljaju da svi tehnološki uređaji imaju vijek trajanja, bez obzira koliko se činili naprednim. Proizvođači se bave prodajom svojih najnovijih i najboljih proizvoda tako da ponekad popravke mogu koštati više od kupovine potpuno nove mašine ili uređaja.

Naučite životni ciklus svih IT uređaja i stavite ga u stanje mirovanja u pravo vrijeme i standardizirajte svoje hardverske komponente i softverske aplikacije. Ne morate ovo da radite sami. Ako već niste angažovali svoj IT, razmislite o tome. 

 

 

PROPAST STARE TEHNOLOGIJE

Ne postoji ništa gore od toga da vaši stari i sporo radeći IT sistemi pokvare i da nemate resurse da ih popravite zbog toga koliko su zastarjeli.

Jedan od najboljih načina za rješavanje uobičajenog IT problema, kao što je stara tehnologija, je implementacija nove tehnologije, kao i brza instalacija ove tehnologije.

Važno je da vi ili vaš IT tim počnete da se bavite svojim IT projektima čim dobijete nove uređaje ili novac za njihovu kupovinu.

Upravljani IT tim je odličan resurs za vašu kompaniju jer uvijek traže novu i ažuriranu tehnologiju čim ona izađe na tržište. Što su vaši IT sistemi ažuriraniji i noviji, to ćete imati manje IT problema sada i u budućnosti.

 

IMATE PROBLEM SA SIGURNOSNOM KOPIJOM PODATAKA

Uh… u ponedjeljak ujutro dođete na posao i saznate da su svi vaši podaci nestali. Ovo može biti uzrokovano preopterećenim ruterima.  

Šta radiš? Ako imate čvrstu rezervnu strategiju, brzo ćete se vratiti u posao. Međutim, ako ste kao 65% malih i srednjih preduzeća, nemate rezervnu strategiju ili plan.

Kao što smo ranije rekli o sigurnosti, plan sigurnosne kopije podataka je nešto što bi svaki posao trebao imati, bez obzira na veličinu kompanije.

Možda to ne znate, ali neuspjeh da napravite rezervnu kopiju vaših podataka zapravo može biti u korelaciji sa troškovima vašeg poslovanja. Troškovi povezani sa kršenjem podataka mogu vam ostaviti hiljade i hiljade dolara u rupi.

 

 

ISKLJUČEN: KOJI KABL GDJE IDE?

Ovaj uobičajeni IT problem za preduzeća možda više liči na zdrav razum, ali saslušajte nas.

Većina štampača, fotokopirnih mašina i računara nudi toliko različitih funkcija. Sa povećanjem funkcije dolazi i do povećanja broja kablova i kablova koji su priključeni na mašinu.

Možda ćete se čak osjećati preplavljenim brojem kablova koji ulaze i izlaze iz sistema da se plašite da bilo šta dodirnete.

Međutim, većina vanjskih kablova povezanih na vaš uređaj je jednostavna i obično se sastoji od:

– Kabl za napajanje

– USB kabl

– Ethernet kabl

– Kabl za štampač, kopir ili računar (danas je to najverovatnije Ethernet ili USB kabl)

– Dodatni kablovi za povezivanje, kao što su miš ili tastatura

Odvojite malo više vremena da naučite šta svaki kabel radi i gdje bi svaki kabel trebao biti priključen, bilo da je to zid ili uređaj. Ovaj savjet je od pomoći sljedeći put kada se pojavi IT problem.

Ponekad imate labav kabl koji i dalje izmiče iz mašine. Dvaput provjerite sve svoje žice i kablove kada se pojavi problem kako biste bili sigurni da su svi kablovi dobro priključeni.

 

NEMA AKCIONOG PLANA ZA MOBILNE UREĐAJE

Mobilni uređaji (poslovni ili lični), poput pametnih telefona i tableta, mogu, nažalost, stvoriti značajne sigurnosne i upravljačke izazove, posebno ako drže povjerljive informacije ili mogu pristupiti vašoj korporativnoj mreži.

Uz onoliko rada na daljinu koje svi danas radimo, plan mobilnih uređaja je prilično imperativ kada se procjenjuju uobičajeni IT problemi.

Obavezno od svih mobilnih korisnika zahtijevate da svoje uređaje zaštite lozinkom (redovno ih mijenjaju), šifriraju svoje podatke i instaliraju sigurnosne aplikacije. Ovo pomaže u sprečavanju kriminalaca da ukradu informacije dok je mobilni uređaj na javnim mrežama.

Budući da su ovi uređaji prenosivi, obavezno postavite procedure prijavljivanja za izgubljene ili ukradene uređaje i obavijestite to svom osoblju.

 

 

PREVIŠE ZAPOSLENIH IMA PRISTUP PODACIMA I INFORMACIJAMA

Iako je važno da svi zaposleni u vašoj kompaniji budu opremljeni alatima koji su im potrebni za obavljanje posla. Međutim, nema potrebe da im date pristup stvarima kojima im ne treba pristup, kao što su mrežne lozinke i informacije.

Možda bi imalo smisla imati samo jedan zaposlenik koji kontroliše sav pristup sistemima podataka vaše kompanije. Međutim, ovo nije najbolji način da se spriječi problem mrežne sigurnosti.

Zaposlenicima treba dati pristup samo određenim sistemima podataka koji su im potrebni za njihove specifične poslove i ne bi trebali biti u mogućnosti da instaliraju bilo koji softver bez vaše dozvole ili IT kontrolora.

 

LOŠA PROCJENA SIGURNOSTI NA MREŽI

Sigurnost, sigurnost, sigurnost. Ne možemo ovo dovoljno naglasiti! Korištenje dobre prosudbe prilikom korištenja interneta je toliko kritično za zaštitu vaše kompanije i izbjegavanje uobičajenog IT problema nezaštićene mreže.

Jeste li ikada vidjeli ovako nešto?

“ČESTITAMO! Vi ste 1.000.000 posjetitelja naše web stranice! Kliknite ovdje da preuzmete svoju nagradu od $1,000,000!”

Mrsko nam je da vam ga razbijemo, ali niste pobijedili. Ovakve reklame pune su zlonamjernog softvera i drugog softvera koji vaš računar dovodi u visok sigurnosni rizik.

Učenje kako procijeniti relativnu sigurnost web stranice pomaže u izbjegavanju onih koji mogu naštetiti vašem računalu. Razlog zašto ove vrste ponuda e-pošte postoje zato što rade.

Količina prevara koje se svakodnevno dešavaju na internetu je zastrašujuća, ali i nešto što možete spriječiti opreznim prema stranicama koje posjećujete i informacijama koje objavljujete.

 

NEDOSTATAK IT PLANA

Postoje određene stvari na koje se možete pripremiti kada je u pitanju IT, ali ne i kada je u pitanju proboj sigurnosti ili prirodna katastrofa. Ovdje su korisni IT plan i tim za IT usluge kojima se upravlja.

Outsourcing IT potreba vaše kompanije je svakako veliki potez koji zahtijeva pažljivo razmatranje i planiranje. Obrazovanje i bolje upoznavanje sa upravljanim IT uslugama značajno doprinosi vašem poslovanju na više načina.

Upravljane IT usluge štede vrijeme vašim zaposlenima, štede vaš poslovni novac, pružaju vam daljinski nadzor za sigurniju mrežu, dovode stručnjake za predmetnu oblast, pa čak vam omogućavaju i pristup prilagodljivijim uslugama.

 

 

Znati sve što treba znati o najčešćim IT problemima za preduzeća vjerovatno vam ne zvuči tako osnovno, i to je sasvim u redu. 

Računari, fotokopirni uređaji i štampači mogu biti izazovni za učenje, zbog čega želimo da vam pružimo resurse za to. 

Ako želite saznati više o tehničkoj podršci obratite nam se kroz kontakt formu.

 

Naš posao je da vam pružimo mir kako bismo vam pomogli da osvojite više poslova.

 

Ostavite Vaše podatke a mi ćemo Vas ubrzo kontaktirati.                                                             

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba