fbpx

Zašto MSP trebaju ERP sistem?


Napisano 09.12.2022

Teška istina je da manji biznisi MSP (mala i srednja preduzeća), u odnosu na velike kompanije i korporacije, moraju biti brži i oštriji od konkurencije na tržištu.

S druge strane, realnost vođenja ovakvih biznisa je da zaposleni “nose više šešira”. Svi se upuštaju gdje god i kad god se za to ukaže potreba (što je, kao što znate, često).

Uz toliko toga što se dešava, ko od Vaših zaposlenika ima vremena da ručno obrađuje više tabela i odvojene “planine” podataka?

ERP sistemi će automatizirati ključne poslovne funkcije kao što su obrada narudžbi, proizvodnja i finansije, oslobađajući Vas i Vaše zaposlene da se fokusirate na važnije zadatke od unosa podataka. MSP koriste ERP softver i zbog poboljšanja komunikacije između odjeljenja i optimizacije poslovnih procesa pružajući laku vidljivost svih poslovnih operacija. On im takođe pomaže da integrišu svoje finansijske informacije i informacije o klijentima u jedan sistem, osiguravajući im da uvijek mogu zadovoljiti zahtjeve i potrebe svojih kupaca.

 

 

Šta MSP preduzeća mogu dobiti od ERP-a? 

Uobičajena zabluda o ERP-ovima je da su oni namijenjeni samo velikim kompanijama, ali sve više malih i srednjih preduzeća se okreću ERP integralnim informacionim sistemima kako bi im pomoglo da integriraju sve svoje poslovne procese i podatke, na jedno mjesto. ERP-ovi su možda prvo bili razvijeni za velika preduzeća, ali sada su korisni i mogu se prilagoditi svakoj veličini organizacije. 

Sistem planiranja resursa preduzeća (ERP) upravlja svim aspektima poslovanja, uključujući proizvodnju, planiranje, nabavku, proizvodnju, prodaju, distribuciju, računovodstvo i korisničku podršku, iz jednog potpuno integrisanog sistema bez obzira na količinu podataka i veličinu preduzeća.

Ukoliko ste vlasnik MSP preduzeća od ERP softvera ćete dobiti:

1. Jedini izvor istine: Možda ovozvuči malo zlobno ali umjesto da svako odjeljenje u Vašoj organizaciji ima svoj informacioni sistem, svi relevantni podaci se pohranjuju na jednom mjestu i mogu im se dijeliti i pristupiti svim odjelima. Ovo eliminiše potrebu za ponovnim unosom ili izvozom podataka, što znači manje grešaka, povećanu produktivnost i smanjenje troškova ljudskih resursa. Umjesto da vaš inženjerski odjel ili prodajni tim gube dragocjeno vrijeme unoseći podatke, u ERP podatke je potrebno unijeti samo jednom, a zatim različiti odjeli mogu koristiti, manipulirati i izvoziti podatke koji su im potrebni za obavljanje posla.

2. Bolje donošenje odluka: Tačni podaci u realnom vremenu koje pruža ERP sistem mogu biti korisni za marketing, menadžment, računovodstvo i omogućavaju Vašoj organizaciji da donosi vitalne odluke na vrijeme i smanji troškove i gubitak. Timovi mogu lakše otkriti sve potencijalne prepreke ili probleme koji mogu utjecati na razinu produktivnosti. A ukupna slika poslovanja omogućava poslovnim liderima da donose efikasne odluke i brzo reaguju na promjenjivo poslovno okruženje.

3. Povećana efektivnost: Uz pojednostavljene poslovne procese, osoblje može prebaciti fokus na upravljanje povećanim obimom poslovanja. Pomoću ERP-a možete automatizirati korake koji oduzimaju vrijeme, kreirati preciznije ponude i procjene i pomoći u smanjenju uskih grla koja vezuju vašu proizvodnu liniju. ERP će vam omogućiti da učinite više sa vašim postojećim resursima.

 

Zašto nijedna količina podataka nije premala za ERP?

Nijedno preduzeće nije premalo za ERP rješenje — samo zato što ste po klasifikaciji preduzeća MSP ne znači da ne možete raditi i organizovati svoje poslovanje na razini velikih kompanija, ukoliko koračate koracima digitalne transformacije i želite iskoristiti prednosti pametnih poslovnih rješenja, poput ERP-a da pojednostavite svoju proizvodnju, nabavu, prodaju… 

Ako mislite da ste premali za ERP, razmislite ponovo. Preko 75% malih preduzeća koristi ERP za upravljanje svojim operacijama. Zašto je to tako?

Npr. Ako ste proizvođač po narudžbi s puno pokretnih dijelova (bukvalno) koje morate pratiti, ERP vam može pomoći da ostanete organizirani i budete na vrhu svojih proizvodnih procesa. 

Kao prvo, bez obzira na veličinu preduzeća, imat ćete puno podataka — proizvodnja je jedna od industrija koje najviše zahtijevaju podatke. Čak i ako niste veliki posao, imat ćete obilje podataka koje vam ERP može pomoći da shvatite.

Drugo, bez obzira koliko podataka imate ili nemate, potreban vam je sistem koji ih može organizirati i pomoći vam da efikasno komunicirate i sarađujete u cijelom Vašem poslovanju.

Treće, Vaše malo preduzeće će da raste. 

 

Da biste vodili profitabilan proizvodni posao, morate imati kontrolu nad vašim poslovnim resursima – tj. onim što vaše poslovanje ima u smislu gotovine, sirovina, osoblja i proizvodnih kapaciteta – da biste radili punim kapacitetom i maksimizirali svoju efikasnoast i efektivnost.

 

Bez sveobuhvatnog sistema koji prikuplja podatke, izvještava o Vašim procesima i sistemima i sagledava širu sliku, kako možete tačno znati gdje se nalazite? 

Vaši poslovni resursi su ono što koristite za održavanje vašeg poslovanja i trebali biste u svakom trenutku biti svjesni gdje se nalazite. 

Jedna od najvećih prednosti ERP sistema je njegova sposobnost da pruži potpunu vidljivost vaše cjelokupne operacije, dajući vam uvid u to kako se Vaša operacija odvija. Uz ERP, ono što je nekada zahtijevalo sate pažljivog prikupljanja podataka i kreiranja izvještaja može se obaviti automatski, pružajući sveobuhvatan pregled poslovanja, omogućavajući Vam da mjerite kritične metrike performansi kroz kontrolne table u realnom vremenu. Ove informacije možete koristiti da uvijek znate gdje se nalazite, da optimizirate proizvodne rasporede i da maksimizirate kapacitet.

I ne samo da ćete imati uvid u svoju organizaciju, već ćete takođe moći lako da djelite informacije i sarađujete između odeljenja, što Vam omogućava da povećate operativnu efikasnost.

 

Kako se ERP cijene mogu fleksibilno prilagoditi za manje budžete?

Neminovno je da je cijena mala spram vrijednosti koju ERP ima za preduzeće. Dugoročne koristi su mnogo veće od trenutne investicije.

Pravi ERP za Vaše MSP preduzeće je u potpunosti prilagođen i variraće u zavisnosti od Vašeg poslovanja, industrije, veličine, budžeta i vaših potreba. 

Da biste pronašli najbolji ERP za vas, morate pažljivo pogledati svoje poslovanje, svoje prednosti, slabosti i potrebe, a zatim napraviti malo istraživanje kako biste pronašli ERP koji je napravljen za vašu jedinstvenu situaciju.  Najbolji ERP za vas će biti onaj koji je specijaliziran i ima iskustva u industriji u kojoj i Vi poslujete te ima karakteristike koje su Vam potrebne za poboljšanje Vašeg poslovanja. Da bi lakše razumjeli kako odabrati pravog dobavljača ERP-a možete koristiti naš vodič za razumijevanje i odabir ERP sistema

Imel nudi fleksibilne modele cijena, što znači da možete kupiti sistem prave veličine po pravoj cijeni. ImelBIS ERP će se prilagoditi Vašem preduzeću opružajući Van prave module i funkcije za Vaše poslovanje. 

 

Kako će ERP softver olakšati rast Vašeg preduzeća? 

ERP će Vašem MSP oogućiti da:

Vaše malo ili srednje preduzeće će imati mogo koristi od ERP-a koje će uzročno-posljedično proizvesti brži rast preduzeća. Jer mala preduzeća prerastaju u velika, zar ne?

– Povećana efikasnost 

Sve informacije o vašem poslu na jednom mjestu – dostupne u realnom vremenu – znače brže donošenje odluka, manje pogrešnih komunikacija i bolju koordinaciju.

– Pojednostavljeno računovodstvo bez grešaka 

Računovodstveni sistem potpuno integrisan sa zalihama, nabavkom, proizvodnjom i prodajom olakšava računovodstvene zadatke i finansijsko izvještavanje. 

Pametniji novčani tok 

Organizirajte kako nabavljate, pratite i upravljate narudžbama kako biste smanjili troškove zaliha i omogućili pametniju kupovinu. 

– Efikasniji prodajni tim 

Sa svim informacijama koje su im potrebne na dohvat ruke, vaš odjel prodaje može efikasnije komunicirati s potencijalnim klijentima i kupcima, kao i davati brže i preciznije ponude i procjene.

Od trenutka kada potencijalni posao dođe na vaša ulazna vrata, do utovara konačne pošiljke, malim proizvođačima je potreban sistem koji im pomaže da brzo, efikasno i efektivno prenesu poslove kroz svoju radnju. ERP-ovi su upravo taj alat: potpuno integrisani sistem koji će vam pomoći da upravljate svakim aspektom vašeg poslovanja.

 

Da vidite kako vam ImelBIS ERP  može pomoći da razvijete svoje poslovanje, pogledajte kako smo pomogli našim klijentima iz različitih branši i različitih veličina .

 

Zainteresovani ste za ERP sistem? Zakažite potpuno besplatnu prezentaciju!

Ostavite Vaše podatke a mi ćemo Vas ubrzo kontaktirati.                                                             

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba