fbpx

BEC (Business Email Compromise) – nažalost, i dalje jedna od najčešćih cyber prevara


Napisano 06.06.2023

U današnjem svijetu poslovanja, tehnologija igra ključnu ulogu u našim svakodnevnim aktivnostima. Međutim, s napretkom tehnologije, pojavljuju se i nove prijetnje. Kibernetičke prijevare obuhvaćaju različite tehnike i metode koje koriste kriminalci kako bi iskoristili sigurnosne propuste i ljudsku naivnost. Jedna od njih je BEC (Business Email Compromise) prevara, koja može nanijeti ozbiljnu štetu vašem poslovanju. U ovom članku, detaljno ćemo objasniti što je BEC prevara i pružiti nekoliko korisnih savjeta kako se zaštititi od nje.

 

BEC prevara je oblik kibernetičkog napada u kojem napadači ciljaju na organizacije putem emailova. Ovi napadi obično uključuju lažiranje identiteta visoko pozicioniranih pojedinaca unutar organizacije, kao što su direktori ili finansijski direktori. Napadači obično koriste sofisticirane tehnike socijalnog inženjeringa kako bi uvjerili žrtve da izvrše finansijske transakcije, kao što su plaćanja na lažne račune. Ova vrsta preevare može rezultirati velikim finansijskim gubicima i oštetiti ugled firme. Napadači koriste različite tehnike kako bi uvjerili svoje žrtve da djeluju brzo i bez provjere. To može uključivati ​​lažne hitne situacije, zahtjeve za promjenu bankovnih podataka ili lažne račune koji izgledaju autentično.

 

Evo nekoliko uobičajenih načina na koje kriminalci vrše BEC prevaru:

 

 

1. Falsificiranje identiteta: Napadači često lažiraju identitet visoko pozicioniranih osoba unutar organizacije, kao što su direktori, finansijski direktori ili vlasnici firme. Oni koriste kompromitirane ili lažne email račune koji izgledaju autentično kako bi prevarili druge zaposlenike.

 

2. Spear phishing: Napadači provode ciljane napade koristeći tehniku spear phishinga. Oni istražuju i prikupljaju informacije o organizaciji, njenim zaposlenicima i poslovnim partnerima kako bi izgradili uvjerljive emailove. Ovi emailovi sadrže prilagođene informacije koje čine prevaru uvjerljivom i vjerodostojnom.

 

3. Lažni računi: Napadači često šalju emailove s lažnim računima ili izmjena bankovnih podataka. Na primjer, mogu poslati email odgovornoj osobi u odjelu finansija tvrdeći da je došlo do promjene bankovnog računa za plaćanje. Ako žrtva ne provjeri autentičnost takvih promjena, može izvršiti plaćanje na lažni račun.

 

4. Hitne situacije: Napadači često stvaraju lažne hitne situacije kako bi izvršili prevaru. Na primjer, mogu poslati email koji tvrdi da je potrebno hitno izvršiti finansijsku transakciju kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice ili šteta za organizaciju. Ova vrsta pritiska može potaknuti žrtvu da djeluje brzo bez provjere.

 

5. CEO prevara: Napadači često ciljaju direktore ili izvršne direktore firme, koristeći njihovu poziciju i autoritet kako bi uvjerili druge zaposlenike da izvrše transakciju. Korištenje imena visoko pozicioniranih osoba povećava vjerojatnost uspjeha prevara.

 

 

Evo nekoliko ključnih koraka koje možete poduzeti kako biste se zaštitili od BEC prevara:

 

– Edukacija zaposlenika: Obrazovanje je ključno. Osigurajte da vaši zaposlenici budu upoznati s različitim oblicima kibernetičkih prevara i da znaju prepoznati sumnjive emailove. Upozorite ih na red flags, poput neuobičajenih email adresa ili zahtjeva za hitne finansijske transakcije.

 

– Provjerite autentičnost: Kada dobijete email koji izgleda sumnjivo, provjerite autentičnost prije nego što poduzmete ikakve akcije. To možete učiniti pozivajući se na poznate brojeve telefona ili osobno razgovarajući s osobom iz organizacije prije nego što izvršite plaćanje ili dijelite osjetljive informacije.

 

– Koristite snažnu dvofaktorsku autentifikaciju: Dvofaktorska autentifikacija (2FA) dodaje dodatni sloj sigurnosti. Osigurajte da svi korisnici vaših sistema i aplikacija koriste 2FA za pristup računima. To otežava napadačima da pristupe vašim podacima čak i ako dobiju pristup korisničkim lozinkama.

 

– Redovito ažurirajte softver: Redovito ažuriranje operativnih sistema, antivirusnog softvera i drugih aplikacija pomaže u zatvaranju sigurnosnih propusta koji bi mogli biti iskorišteni u napadima.

 

– Uspostavite politike potvrđivanja plaćanja: Uvedite politike unutar organizacije koje zahtijevaju potvrdu svih finansijskih transakcija od strane više osoba. Na taj način smanjujete rizik da pojedinci padnu žrtvom prevare. 

 

– Usluga nadzora emaila: Razmislite o korištenju usluga nadzora emaila koje mogu otkriti sumnjive aktivnosti i prevare. Ove usluge mogu skenirati dolazne emailove na sumnjive karakteristike i pomoći vam da ih prepoznate prije nego što izazovu štetu.

 

Zaštita od BEC prevara zahtijeva kombinaciju tehničkih rješenja i svijesti zaposlenika. Redovito educirajte svoje zaposlenike o kibernetičkim prijetnjama i forsirajte kulturu sigurnosti unutar Vaše organizacije.

 

Zapamtite, prevencija je ključna. Uvijek budite na oprezu i provodite sigurnosne mjere kako biste se zaštitili od BEC prevara.

 

Imel d.o.o. Lukavac je dugogodišnji partner vodećih svjetskih kompanija za sigurnosna rješenja Kaspersky, Microsoft, Fortinet, Checkpoint, Veeam, Synology, Qnap i certifikovani smo certifikatom ISO 27001:2013 – Standard o sigurnosti informacija. Kontinuirano ulažemo u edukaciju uposlenika kako bi našim klijentima pružili vrhunsku uslugu po prihvatljivoj cijeni.

 

Želite više informacija i savjeta kako da zaštitite svoje poslovanje i smanjite rizike? Kontaktirajte nas!

 

 

Popunite kontakt formu i očekujte naš poziv. 

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba