fbpx

ERP sistemi – superheroji malih i srednjih proizvodnih preduzeća


Napisano 15.12.2023

U borbi protiv velikih igrača na tržištu, mala i srednja preduzeća (MSP) moraju biti munjevito brza i oštra.

No, stvarnost vođenja ovakvih biznisa je takva da zaposleni često moraju nositi mnogo “šešira”, skačući tamo gdje god i kada god je to potrebno, što je, naravno, često.

U buci svakodnevnih izazova, ko ima vremena za ručno rukovanje gomilom podataka i tablica koje izgledaju kao planine?

Evo rješenja – ERP sistemi, superheroji malih i srednjih preduzeća! Automatiziraju ključne poslovne funkcije poput obrade narudžbi, proizvodnje i finansija, oslobađajući Vas i Vaše zaposlene da se fokusirate na važnije zadatke od jednostavnog unošenja podataka. MSP-ovi koriste ERP softver ne samo radi poboljšanja komunikacije između odjeljenja, već i radi optimizacije poslovnih procesa, pružajući jasnu vidljivost svih operacija. ERP takođe pomaže u integrisanju finansijskih informacija i podataka o klijentima u jedan sistem, osiguravajući da MSP-ovi uvijek zadovoljavaju zahtjeve i potrebe svojih kupaca.

 

Šta sve MSP preduzeća mogu dobiti od čarobnjaka po imenu ERP?

 

Iako mnogi misle da su ERP sistemi rezervisani samo za velike kompanije, sve više malih i srednjih preduzeća okreće se ovim integralnim informacionim sistemima kako bi integrisala sve svoje poslovne procese i podatke na jednom mjestu. I da, ERP-ovi su prvobitno bili stvoreni za velike igrače, ali danas su prilagođeni i korisni za preduzeća svih veličina.

Sistem planiranja resursa preduzeća (ERP) upravlja svim aspektima poslovanja, od proizvodnje, planiranja i nabavke do prodaje, distribucije, računovodstva i korisničke podrške, sve iz jednog potpuno integrisanog sistema. Bez obzira na obim podataka ili veličinu preduzeća, ERP je tu da pruži podršku.

 

Ako ste vlasnik MSP preduzeća, od ERP softvera ćete dobiti:

1. Jedini izvor istine: Svi relevantni podaci pohranjuju se na jednom mjestu, eliminirajući potrebu za ponovnim unosom i smanjujući greške. Podaci se unose samo jednom, a zatim su dostupni svim odjelima, čime se povećava produktivnost i smanjuju troškovi ljudskih resursa.

2. Bolje donošenje odluka: Tačni podaci u realnom vremenu omogućavaju brzo donošenje vitalnih odluka, dok ERP sistem omogućava efikasno prepoznavanje prepreka ili problema koji mogu utjecati na produktivnost.

3. Povećana efektivnost: Automatizacijom poslovnih procesa, osoblje se može usredotočiti na upravljanje povećanim obimom poslovanja, optimizirati proizvodne rasporede i raditi više s postojećim resursima.

 

 

Zašto nijedna količina podataka nije premala za ERP?

Nijedno preduzeće nije premalo za ERP rješenje. Samo zato što ste MSP ne znači da ne možete organizovati svoje poslovanje na nivou velikih kompanija. Ako želite iskoristiti prednosti digitalne transformacije, ERP je ključ.

Čak i ako ste mala proizvodna firma, ERP će vam pomoći da ostanete organizirani i na vrhu proizvodnih procesa. Bez obzira na veličinu preduzeća, ERP će Vam pomoći da razumijete obilje podataka i omogući Vam organizaciju i efikasnu komunikaciju u cijelom poslovanju.

Vaše malo preduzeće će rasti, i zato je važno imati sistem koji Vam pomaže da brzo, efikasno i efektivno prenesete poslove kroz svoju radnju.

Da biste vodili profitabilan proizvodni posao, morate imati kontrolu nad svojim poslovnim resursima – gotovinom, sirovinama, osobljem i proizvodnim kapacitetima. Bez sveobuhvatnog sistema koji prikuplja podatke, izvještava o procesima i sagledava širu sliku, kako ćete tačno znati gdje se nalazite?

ERP sistemi omogućavaju potpunu vidljivost Vaše operacije, pružajući sveobuhvatan pregled poslovanja i omogućavajući Vam mjerenje ključnih metrika performansi u realnom vremenu. Takođe, omogućavaju lako dijeljenje informacija i suradnju između odjeljenja, što povećava operativnu efikasnost.

 

Kako se ERP cijene mogu prilagoditi manjim budžetima?

 

Cijena ERP-a može izgledati kao ozbiljan izdatak, ali dugoročne koristi su mnogo veće od trenutne investicije.

Pravi ERP za Vaše MSP preduzeće je potpuno prilagođen i varira u zavisnosti od veličine, budžeta i potreba.

Da biste pronašli najbolji ERP za vas, pažljivo analizirajte svoje poslovanje, prednosti, slabosti i potrebe, a zatim istražujte ERP sisteme koji su prilagođeni vašoj jedinstvenoj situaciji. Imel nudi fleksibilne modele cijena, omogućavajući vam da kupite sistem prave veličine po pravoj cijeni.

Kako će ERP softver olakšati rast vašeg preduzeća?

ERP će omogućiti vašem MSP-u:

– Povećanu efikasnost: Brzo donošenje odluka, manje pogrešnih komunikacija i bolja koordinacija.

– Pojednostavljeno računovodstvo bez grešaka: Potpuno integrisan računovodstveni sistem olakšava zadatke i finansijsko izvještavanje.

– Pametniji novčani tok: Organizacija nabavke, praćenje narudžbi i smanjenje troškova zaliha.

– Efikasniji prodajni tim: Informacije na dohvat ruke, precizne ponude i brža komunikacija s klijentima.

 

ERP je alat koji omogućava malim preduzećima da brže rastu. Sve informacije su na jednom mjestu, dostupne u realnom vremenu, što znači brže donošenje odluka, manje grešaka i bolje upravljanje poslovanjem. Ako želite vidjeti kako ImelBIS ERP može pomoći vašem preduzeću, pogledajte primjere iz različitih industrija i veličina preduzeća koje smo već podržali. Krenite u ERP avanturu i učinite svoje MSP sposobnim da se izdvoje u gužvi!

Zainteresovani ste za besplatnu prezentaciju ImelBIS ERP sistema?
Pošaljite svoje podatke, i stupit ćemo u kontakt!

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba