fbpx

Moć poznavanja cijene koštanja jedinice proizvoda


Napisano 22.09.2023

Jeste li umorni od nagađanja koje uključuje izračunavanje troškova Vašeg proizvoda? Ili Vas uopšte ne zanima koliko košta to što proizvodite? GRIJEŠITE.

Kompanije koje ne provjere koliko košta proizvodnja njihovih proizvoda mogu naići na velike probleme:

 

Pogrešne cijene: Možda naplaćuju premalo, pa gube novac, ili previše, pa gube kupce.

Gubitak novca: Mogli bi na kraju izgubiti novac u cjelini, što bi otežalo plaćanje računa i rast.

Teško preživjeti: može zaista otežati održavanje poslovanja jer ne zarađuju dovoljno novca da pokriju svoje troškove.

Problemi s potrošnjom: Možda potroše previše novca na pogrešnim mjestima jer ne znaju odakle dolaze njihovi troškovi.

Loši izbori: Bez poznavanja troškova, mogli bi donijeti loše odluke o tome koje proizvode prodati ili gdje će uložiti svoj novac.

Nekonkurentni: Konkurenti koji bolje razumiju svoje troškove mogu ponuditi bolje ponude i pridobiti više kupaca.

Gubitak povjerenja: Investitori i partneri možda neće vjerovati kompaniji ako im nisu jasni troškovi.

Pravna pitanja: Mogli bi naići na probleme sa zakonom ako ne poštuju pravila o prijavljivanju troškova.

 

Ukratko, nepoznavanje troškova proizvodnje proizvoda može dovesti do problema s cijenama, finansijskih problema i poteškoća u održavanju konkurentnosti i rastu kao biznisu.

Kompanija koja želi uspjeh i rast sigurno ne želi doživjeti ovakav scenario!

 

Recite zbogom neizvjesnosti i pozdravite odluke zasnovane na podacima uz ImelBIS ERP softver

Zašto odabrati naš ERP softver za obračun troškova gotovog proizvoda?

Uvid u troškove u realnom vremenu: Ostvarite trenutni pristup tačnim i najnovijim podacima o troškovima za svoje gotove proizvode. Nema više oslanjanja na zastarjele procjene ili tabele.

Napredne metode obračuna troškova: Naš softver podržava niz metoda obračuna troškova, omogućavajući vam da odaberete onu koja najbolje odgovara vašem poslovnom modelu, od standardnog obračuna troškova do obračuna troškova po aktivnostima.

Optimizacija zaliha: Držite svoje troškove zaliha pod kontrolom optimiziranjem nivoa zaliha i smanjenjem troškova transporta, a sve to osiguravajući da su proizvodi lako dostupni kako bi zadovoljili potražnju kupaca.

Besprijekorna integracija: integrirajte naš ERP softver besprijekorno sa vašim postojećim sistemima, osiguravajući glatku tranziciju i minimalno ometanje vaših operacija.

Predviđanje i analiza: Koristite moćne alate za predviđanje i analizu da biste predvidjeli fluktuacije troškova, omogućavajući proaktivno upravljanje troškovima i strateško donošenje odluka.

Cijena koštanja jedinice proizvoda: Za proizvodnu kompaniju, krucijalno je precizno izračunavanje i razumijevanje troškova proizvodnje za svaku jedinicu proizvoda. To znači da je cijena koštanja proizvoda direktno povezana sa resursima utrošenim u njegovu proizvodnju.

Npr. Ako je kompanija potrošila 1000 KM za proizvodnju 100 proizvoda, svaki proizvod će koštati 10 KM. Da se kompanija odluči za proizvodnju samo 1 proizvoda, cijena tog pojedinačnog sira bi i dalje bila 1000 KM.

Ovo ilustrira da cijena koštanja proizvoda nije određena samo ukupnim troškovima proizvodnje, već se dodjeljuje po jedinici na osnovu ukupne količine proizvodnje. To naglašava potrebu da kompanije imaju jasan uvid u svoje troškove, jer to direktno utiče na cijene, profitabilnost i cjelokupno finansijsko zdravlje.

U suštini, razumijevanje ovog koncepta pomaže kompanijama da donesu informirane odluke o proizvodnim i cjenovnim strategijama kako bi osigurale da su i konkurentne i profitabilne.

Sa ImelBIS ERP softverom ne upravljate samo troškovima; SAVLADATE IH. A naš tim za podršku je tu da vam pomogne na svakom koraku, od implementacije do stalne optimizacije.

Preuzmite kontrolu nad svojom profitabilnošću i gledajte kako se vaše poslovanje uzdiže do novih visina. Sve počinje ovdje… 

Kontaktirajte nas da zakažemo besplatnu prezentaciju ImelBIS ERP-a. Ostavite Vaše podatke a mi ćemo Vas kontaktirati.

 

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba