fbpx

NAJVEĆI IZAZOVI U IT SIGURNOSTI ZA 2023. GODINU


Napisano 15.02.2023

2023. godina će biti još jedna godina puna izazova za IT sigurnosne stručnjake, budući da se nove prijetnje i ranjivosti i dalje pojavljuju u digitalnom svijetu koji se brzo razvija. Iako se sigurnosno okruženje neprestano mijenja, za sljedeće IT sigurnosne probleme se očekuje da će najviše utjecati na poslovne organizacije u 2023. godini:

 

Sigurnosni rizici umjetne inteligencije (AI): Kako AI postaje sve prisutnija kod poslovnih korisnika, rastu i rizici povezani s tim sustavima. AI modelima se može manipulirati, trenirati na određenim skupovima podataka ili koristiti u zlonamjerne svrhe. Stručnjaci za IT sigurnost moraju osigurati da su AI sustavi sigurni i da se sve ranjivosti brzo otkriju i isprave.

 

 

Kibernetički kriminal kao usluga (CaaS): Uspon CaaS-a znači da kibernetički kriminalci mogu kupiti alate i usluge koji su im potrebni za pokretanje sofisticiranih napada, a da ih ne moraju razvijati ispočetka. Očekuje se da će se ovaj trend ubrzati 2023., što timovima za IT sigurnost čini još većim izazovom da drže korak s brzinom razvoja prijetnji.

 

Sigurnost Interneta stvari (IoT): IoT uređaji postaju sveprisutni u potrošačkim i poslovnim okruženjima. Međutim, ti su uređaji često loše osigurani, što ih čini lakim metama za napadače. U 2023. stručnjaci za IT sigurnost morat će se usredotočiti na osiguranje IoT uređaja i mreža kako bi spriječili neovlašteni pristup, krađu podataka i druge vrste kibernetičkog kriminala.

 

Sigurnost u oblaku: Usvajanje pohrane podataka u oblaku nastavlja rasti velikom brzinom, ali sigurnost ostaje glavna briga. Godine 2023. organizacije će se morati usredotočiti na osiguravanje infrastrukture oblaka i osiguravanje da su osjetljivi podaci zaštićeni u svakom trenutku. To će zahtijevati kombinaciju tehničkih kontrola i operativnih procesa, kao i snažnu reakciju na incidente i planove oporavka od katastrofe.

 

Phishing napadi: Phishing ostaje jedna od najučinkovitijih taktika koju kibernetički kriminalci koriste za pristup osjetljivim informacijama. Očekuje se da će 2023. godine napadi krađe identiteta postati još sofisticiraniji, što će korisnicima predstavljati veći izazov za prepoznavanje i izbjegavanje ovih napada. IT sigurnosni timovi moraju raditi na edukaciji korisnika o opasnostima krađe identiteta i implementirati tehničke kontrole kako bi spriječili ove vrste napada.

 

 

Sigurnost rada na daljinu: Uz aktualnu pandemiju i rad na daljinu koji postaje sve rašireniji, organizacije se suočavaju s novim sigurnosnim izazovima. Upotreba osobnih uređaja za rad, nedostatak sigurnih mreža i neadekvatna obuka o kibernetičkoj sigurnosti za radnike na udaljenim lokacijama mogu povećati rizik od proboja sigurnosti. Timovi za IT sigurnost moraju implementirati sigurna rješenja za daljinski pristup, pružiti obuku i obrazovanje o kibernetičkoj sigurnosti za ova radna mjesta i osigurati da su svi uređaji koji se koriste za rad sigurni i ažurni.

Napadi na lanac opskrbe: napadi na lanac opskrbe, gdje kibernetički kriminalci ciljaju dobavljače i partnere trećih strana kako bi dobili pristup mrežama i podacima organizacije, postaju sve češći. Godine 2023. organizacije moraju poduzeti korake kako bi osigurale svoje opskrbne lance i osigurati da njihovi partneri i dobavljači imaju odgovarajuće sigurnosne mjere. To uključuje redovite sigurnosne revizije i procjene, kao i stalnu komunikaciju i suradnju između IT sigurnosnih timova i njihovih dobavljača.

 

Cryptojacking: Cryptojacking, gdje kibernetički kriminalci koriste zlonamjerni softver kako bi oteli računalne resurse organizacije za rudarenje kriptovalute, postalo je veliki sigurnosni problem. U 2023. timovi za IT sigurnost moraju biti svjesni ove prijetnje i poduzeti korake da je spriječe, uključujući korištenje antivirusnog softvera, segmentaciju mreže i česta sigurnosna ažuriranja.

 

 

Zaključno, očekuje se da će problemi IT sigurnosti 2023. biti složeniji i izazovniji nego ikad prije. Organizacije moraju ostati na oprezu, nastaviti ulagati u sigurnosnu tehnologiju i procese te educirati svoje zaposlenike kako bi ublažili rizike povezane s ovim novim prijetnjama. IT sigurnosni timovi moraju biti proaktivni u svom pristupu sigurnosti i kontinuirano procjenjivati i ažurirati svoje sigurnosno stanje kako bi bile ispred novih prijetnji. To uključuje ulaganje u nove tehnologije, pružanje obuke i obrazovanja o kibernetičkoj sigurnosti te dobro isplaniran plan odgovora na incidente. Samo ako budu proaktivne i budne, organizacije mogu zaštititi svoju digitalnu imovinu i održati svoju konkurentnost u digitalnom dobu.

 

 

Zainteresovani ste za besplatnu prezentaciju?

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba