fbpx

Top 5 izazova za implementaciju ERP-a u malim i srednjim preduzećima


Napisano 28.03.2022

Uz promjenjivu prirodu tržišta, čvrstu konkurenciju s kojom se suočavaju, mala i srednja preduzeća susreću se s različitim ključnim problemima koji će možda otežavati implementaciju ERP-a. Zato je ključan odabir dobrog dobavljača integralnog informacionog sistema koji nije samo distributer već i konsultant.

U poslovnom svijetu vremenom su se, i zbog zakonskih obaveza, uobličavale forme i procedure prenosa podataka i tako nastajali poslovni sistemi informacija odnosno poslovni informacioni sistemi.

ERP (Enterprise Resource Planning) sistem predstavlja integrisani informacioni sistem za podršku poslovanja koja se koristi u različitim dijelovima neke kompanije. Osnovne karakteristike ERP sistema su da se sastoje od više podsistema i opcija, da podržava stotine različitih poslovnih funkcija i procesa rada, da je realiziran sa višemilionskim programskim kodom i da je nastao kao rezultat višedecenijskog kvalifikovanog rada.

Danas se raspravlja o 5 glavnih izazova s ​​kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća prilikom implementacije ERP-a:

 

Ograničena svijest o ERP-u 

Mala i srednja poduzeća imaju ograničenu svijest o mogućnostima ERP sustava. Imaju zabunu kojem ERP dobavljaču vjerovati. Ovaj nedostatak svijesti najviše utiče na rast poslovanja.

 

Zabluda

Pogrešna je predodžba među malim i srednjim preduzećima da je ERP softver samo za velike firme zbog visokih troškova posjedovanja, komplikacije implementacije i troškova održavanja.

 

Nedostatak resursa 

Nedostatak resursa još je jedan veliki problem s kojim se susreću mala i srednja preduzeća. Malo kvalificiranog IT osoblja može dati odgovarajuće prijedloge i ispravnu navigaciju timu za implementaciju. Zbog nedostatka obučenih zaposlenika, implementacija ERP-a čini se opterećenjem za mala i srednja preduzeća.

 

Finansijske brige 

Mala i srednja preduzeća mogu imati budžetska ograničenja, pa bi računovodstveni odjel mogao odlučiti smanjiti troškove implementacije ERP-a kako bi uštedio novac. No, često se zaboravlja da je implementacija ERP-a zapravo kapitalno ulaganje u korist poslovanja. ERP sistem pomaže u podršci i razvoju poslovanja izvan trenutnih granica.

 

Otpor zaposlenika 

Implementacija ERP-a donosi velike promjene unutar organizacije. ERP sistem donosi sistemski tok rada, strogo radno okruženje. To zauzvrat može učiniti zaposlenike uspaničenim i otpornim na promjenu.

Krajnji korisnici ERP-a moraju biti upoznati s novim procesom, procedurama i standardima. Vrlo je važno pravilno osposobiti zaposlenike, koji će koristiti ERP, za glatku organizaciju.

 

 

 

Zainteresovani ste za besplatnu prezentaciju?

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba