fbpx

Turbulentno tržište vs. plan, kontroling i izvještavanje


Napisano 18.01.2023

Čekate početak nove godine da saznate kako ste poslovali u prethodnoj godini?

Ovaj scenario Vam je vjerovatno poznat.

 

Da nemate obavezu izvještavanja prema državi, da li bi Vaši izvještaji bili prolongirani čak i na duže razdoblje?

Vjerovatno da.

 

Prednost imaju kompanije koje ne razmišljaju na ovaj način. Ne prepuštaju slučaju finalni rezultat poslovanja nego se fokusiraju na češće interne izvještaje koji im služe kao smjernice za ostvarivanje planiranog krajnjeg rezultata poslovanja.

 

Plan, kontroling i izvještavanje rade ZA dobit i PROTIV turbulentnosti na tržištu.

 

Ukoliko krenemo od samog planiranja..

Svima je jasno da planiranje samo za sebe nema smisla, ukoliko ne podupire upravljačke procese u kompaniji i ako se ne analiziraju rezultati ostvarenja. 

 

Razlog je jednostavan,  sagledavanja situacije: Gdje smo i kako dalje moramo?

 

Da li poslovni plan treba biti “betoniran”?

Plan je potrebno pratiti i korigovati u skladu sa promjenama internim i eksternim, te uslovima na tržištu na koje ne možemo utjecati. Uslovi u kojima posluju današnje kompanije su turbulentni i konstantno promjenjivi, nije moguće postaviti jedan plan i pridržavati ga se bez izuzetka do kraja godine. A da ne spominjemo eventualne globalne nepogode koje mogu uticati na pojedine poslovne subjekte.

Poslovni plan nije „betoniran“, to je živa materija koju treba pratiti ali i po potrebni korigovati.

Krajnji cilj je isti za sve kompanije i organizacije – postići što veće rezultate poslovanja uz što manje troškove. Plan je samo jedan od alata kojim ćemo postići željeni cilj.

 

Izvještavanje kroz integralni informacioni sistem ImelBIS ERP.

Finansijski izvještaji pripremljeni za internu upotrebu razlikuju se od finansijskih izvještaja koji su dostupni javnosti. Generalno, interni finansijski izvještaji imaju tendenciju da budu detaljniji kako bi menadžmentu pružili dovoljno informacija koje će pomoći u procesu donošenja odluka.

Integralni informacioni sistem treba da omogući menadžmentu  pristup pravim informacijama u pravo vrijeme, kako bi razumjeli šta se događa u kompaniji i šta bi trebali učiniti kako bi doprinijeli uspjehu svoje organizacije.

Imelovo integralno programsko rješenje ImelBIS ERP omogućava deetaljan uvid u poslovanje Vašeg preduzeća. U bilo kom momentu poslovanja moguće je izvući „presjek stanja“ zahvaljujući 1200 izvještaja i analitici u stvarnom vremenu.

Ovaj poslovni informacioni sistem omogućava Vam da prestanete trošiti vrijeme na administrativne poslove i da više vremena posvetite fokusu na strateške odluke.

ImelBIS vodi korisnika korak po korak kroz cijeli proces kreiranja izvještaja, omogućavajući da se na osnovu unosa podataka određenih kontnih pozicija, dobiju tačno popunjeni obrasci koji su propisani i to: Bilans stanja, Bilans uspjeha, Izvještaj o novčanim tokovima, Izvještaj o promjenama u kapitalu, Bilješke i Izvještaj o poslovanju.

 

 

Također, izuzetno bitan dio analize poslovanja preduzeća jeste i Kontroling koji omogućava provjeru metoda knjiženja određene dokumentacije i efikasnosti nabave i prodaje, analize proizvodnje i sl..

Kontroling je okrenut internom izveštavanju, menadžerima, vlasnicima, direktorima i treba zapravo da ponudi sasvim nešto drugo, za razliku od finansijskog računovodstva. Treba da vodi ka realizaciji postavljenih planova i ostvarenju cilja.

 

Uz kontroling do cjelokupne slike poslovanja preduzeća.

Kontroling, kao bitan dio analize poslovanja, je stručna pomoć menadžmentu. On pomaže preduzećima u podizanju produktivnosti, efikasnosti i efektivnosti poslovanja, a time i sposobnosti prilagođavanja promjenama koje se događaju unutar i izvan kompanije.

Cilj kontroling je dobijanje velike i sveobuhvatne slike poslovanja poduzeća

Kontroling je fokusiran na ulaganja i koristi od njih, pa tako mora jasno detektirati koji dijelovi preduzeća ili organizacije zarađuju novac, a koji ga troše bez željenih efekata.

ImelBIS ERP predstavlja informatičku potporu za planiranje i kontroling, odnosno za povezivanje menadžmenta preduzeća sa  računovodstvom i finansijama.

Analiza rezultata poslovanja sa izvještavanjem ključna je za „decision makerse“, osobe koje odlučuju u kompaniji.

 

Benefiti od ImelBIS ERP kontrolnih i izvještajnih alata za “decision makerse”:

– Veoma važna prednost ImelBIS programskog rješenja je mogućnost kreiranja izvještaja “po želji i potrebi” jer izvještavanje ne treba da se svodi na jednom ili dva puta godišnje nego stalno analiziranje i izvještavanje.

– Menadžeri u ImelBIS informacionom sistemu imaju mogućnost kreiranja izvještaja „po želji i potrebi“ u bilo kom momentu poslovanja.

– Sistem posjeduje set zakonskih izvještaja za preduzeća i budžetske organizacije po zakonu FBiH.

– Sve analize i izvještaji se mogu exportovati u MS Excel i povezati sa pripremljenim obrascima izvještaja i analiza. 

– Kontroling omogućava provjeru metoda knjiženja određene dokumentacije i efikasnosti nabave i prodaje, analize proizvodnje i sl..

Uz par klikova dobiti cjelokupnu sliku poslovanja i trenutni uvid u stanje Vaše kompanije, to je ono što treba svakom lideru (menadžeru ili vlasniku preduzeća) kako bi pravovremeno donio najbolju odluku za svoj biznis a ImelBIS ERP to pruža svojim korisnicima.

 

 

Da vidite kako vam ImelBIS ERP  može pomoći da razvijete svoje poslovanje, pogledajte kako smo pomogli našim klijentima iz različitih branši i različitih veličina .

 

Zainteresovani ste za ERP sistem? Zakažite potpuno besplatnu prezentaciju!

Ostavite Vaše podatke a mi ćemo Vas ubrzo kontaktirati.                                                             

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba