fbpx

Kako prodavati u vremenu lockdown-a?


Napisano 07.04.2021

 

Da li želite opstati na tržištu ili povećati Vašu prodaju?

 

U današnje digitalizovano vrijeme za svako preduzeće koje prodaje proizvode/robu ili pruža usluge veoma je važna online prisutnost. Kada kažemo online prisutnost pri tome ne mislimo samo na prezentaciju osnovnih podataka o Vašem preduzeću na internetu, već i na mogućnost online kupovine Vaših proizvoda.

 

Proteklih godina ponašanje kupaca se uveliko promjenilo, promjene se i dalje dešavaju i to u pravcu internet kupovine. Sve više ljudi savjete i preporuke za kupovinu traže na društvenim mrežama  a ne od prodavaca u klasičnim trgovinama. Takođe, kupovinu obavljaju na internet shopovima štedeći pri tome svoje raspoložive resurse (vrijeme i novac).

 

 

 

 

Da li  znate koliko je važna online prodaja danas?

 

Web shop je virtuelna web trgovina putem koje kupcima omogućavate pregledanje, uvid u dostupnost i kupovinu željenih proizvoda/robe/usluga, pri tome možete koristiti razne alate pomoću kojih ćete kupcima stvoriti ugođaj za kupovinu iz udobnosti njihovog vlastitog doma.

Ukoliko želite biti konkurentni na tržištu i osigurati sebi dovoljno prostora na istom, važan uslov je da koristite online prodaju, posebno sada u ovoj nezahvalnoj situaciji.

Vaši kupci će Vas shvatiti ozbiljnije ukoliko Vašu ponudu mogu pronaći i na internetu, jer ipak je internet naša neizostavna svakodnevnica.

 

Želite pokrenuti vlastiti Web shop ali ne znate kako?

 

NORMShop predstavlja platformu online trgovine koja radi po principu iznajmljivanja na određeni željeni period. Ovaj model trgovine omogućava prodavcima da prema vlastitim željama i afinitetima kreiraju svoju web trgovinu koja će brzo i jednostavno startati njihovu prodaju na internetu.

 

 

Bez obzira da li prodajete samo putem web trgovine ili imate i klasičnu trgovinu, web trgovina će Vam omogućiti prikupljanje referenci kupaca o Vašim proizvodima/uslugama, na osnovu čega možete analizirati adekvatnost plasmana svoje ponude. Neminovno je da je web shop izvrstan način za pronalaženje novih kupaca i širenje tržišta.

 

Prednosti korištenja NORMShop-a za prodavce:

 

– Web trgovina omogućava prodavcu da prodaje i izvan grada u kome ima klasičnu trgovinu. Tako njegove proizvode mogu kupiti i kupci koji dolaze iz drugih gradova (čak i inozemnih) a da pri tome uštede vrijeme i novac. Online trgovina radi 24/7/365 i ne morate brinuti o prekovremenom radu.

– Web shop može posjetiti u istom momentu mnogo više online kupaca nego što bi u radnju moglo ušetati kupaca, naročito u vremenu socijalne distance u kome se danas nalazimo.

– Web trgovina može podržati mnogo veći asortiman proizvoda nego što je to moguće fizički smjestiti u ograničeno prodajno mjesto (police u trgovini). Ovakav način plasmana artikala na web shopu omogućuje kupcima da vrše uporedbu.

–  Online trgovina štedi vrijeme prodavca, prodavac ne mora govoriti svakom pojedinačnom kupcu o karakteristikama proizvoda za koji se kupac interesuje. Karakteristike se nalaze u opisu proizvoda na web shopu a za sva dodatna pitanja postoji brza i jednostavna mogućnost slanja upita.

 

Prednosti korištenja NORMShopa-a za kupce:

 

U suštini web trgovina predstavlja efikasnu i jednostavnu pogodnost kupovine za kupce, uz uštedu svih raspoloživih resursa.

– Kupcima je na raspolaganju web trgovina u bilo koje vrijeme i na bilo kom mjestu na kojem imaju pristup internetu koristeći tablet, mobitel ili računar (24/7/365).

– Nema gubljenja vremena čekajući u redu za kupovinu ili čekajući informacije o proizvodima od prodavca. Korisnička podrška na web stranici pristupačnija je kupcima, jer bez ustručavanja mogu iznijeti svoje mišljenje i postaviti pitanje.

– Da biste pronašli određeni proizvod u trgovini obično Vam je potrebno dosta lutanja između polica dok ne pronađete ono što tražite, dok na web shopu uz par klikova možete obaviti kupovinu.

– Proizvode koje kupci poruče putem online trgovine mogu preuzeti na kućnoj adresi bez potrebe obilaska prodajnih mjesta.

 

Kako integrisati web shop, lager dobavljača i poslovni informacioni sistem?

 

Iznimno je važno da pored adekvatnog web shopa raspolažete i poslovnim softverom koji će pratiti procese zahtjeva i narudžbi, isporuku, fakturisanje prodate robe te sinhronizaciju sa lagerom dobavljača.

 

 

 

Zašto koristiti poslovni softver kada  web shop može i samostalno funkcionisati?

 

Zamislite da imate uhodani, prepoznat od strane kupaca web shop ali morate svakodnevno gubiti vrijeme na prepisivanje i ažuriranje podataka. Tada bi Vaš web shop donio štete koliko i koristi.

Poslovni softver ImelBIS pruža mogućnost automatizacije ovog procesa. Ukoliko Vi ipak već koristite neko drugo poslovno rješenje, moguće je izvršiti integraciju web shopa sa njim.

Važan preduslov za automatizovanu prodaju na web shopu predstavlja i sinhronizovan lager dobavljača. Taj uslov se ostvaruje koristeći API inovativni sistema koji direktno komunicira sa različitim dobavljačima i povlači podatke o stanju lagera ali i podatke o pojedinačnim proizvodima. Bitno je naglasiti da B2B web shop nije ograničen po pitanju broja dobavljača sa kojima je povezan i kada se uspostavi sinhronizacija za sve podatke imamo jedinstven i efikasan poslovni eko sistem.

 

Proces od narudžbe do isporuke je jednostavan.

 

–  Kupac nakon što pregleda ponudu na web shopu i odluči da kupi određeni proizvod odabire način plaćanja shodno dostupnim načininima plaćanja.

– Proces sinhronizacije shopa i poslovnog softvera omogućava da svaka narudžba obavljena putem weba dođe u informacioni sistem zajedno sa podacima o kupcu.

– Kreiranjem fakture na lageru se umanjuje stanje za prodato a istovremeno se ažurira i stanje količina na shopu.

 

 

Povezivanje web shopa sa lagerom dobavljača i poslovnim sistemom ImelBIS olakšava proces prodaje i  predstavlja maksimalnu prilagodljivost savremenim zahtjevima tržišta.

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba