fbpx

Koliko su moji podaci vrijedni meni, a ne cyber napadačima!!!


Napisano 27.07.2022

Svake godine kibernetički napadi postaju sve sofisticiraniji, a preduzeća sve ranjivija. Osim ako ne budete budni i informirani, samo je pitanje vremena kada će vaša organizacija postati žrtva cyber napada. Prema podacima vodećih analitičkih kompanija u tehnološkom sektoru, poslovni gubici zbog cyber kriminala vjerojatno će premašiti 5 trilijuna dolara do 2024. godine.

Šta je Cybersecurity i zašto je to važno?

Cyber sigurnost je praksa zaštite vaših uređaja, mreža, podataka i drugih elemenata Vašeg IT okruženja od zlonamjernih napada.

Vaši su podaci jedan od najvrjednijih resursa Vaše organizacije. Danas se kompanije oslanjaju na svoje podatke za donošenje odluka na svim razinama i odjelima – od marketinških kampanja do ulaganja, razvoja proizvoda do korisničke podrške. Prikupljanje, pohranjivanje, analiza i primjena ovih podataka ključno je za poslovanje.

 

No, budući da je većina podataka koje kompanije prikupljaju vrlo osjetljiva, vrijedna je i za cyber kriminalce – što Vašu organizaciju dovodi u opasnost.

Hakeri iskorištavaju ranjivosti u IT okruženjima organizacija kako bi ukrali, promijenili ili uništili njihove podatke za financijsku dobit – i postaju sve sofisticiraniji. U eri digitalizacije, u kojoj se sve oslanja na tehnologiju, organizacije više ne mogu dopustiti da se cyber sigurnost prepusti slučaju.

 

Nadalje, kada kompanija postane žrtva cyber napada, ne samo da je u opasnosti od gubitka svojih dragocjenih podataka – također bi mogla izgubiti klijente i prihod zbog zastoja. A ako ne poštuju pravila i propise o zaštiti podataka, poput Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), mogli bi riskirati plaćanje pozamašnih kazni. Ovisno o opsegu štete, jedno kršenje moglo bi uništiti financije Vaše kompanije.

 

Ako budete u toku s trendovima cyber sigurnosti i posvetite se usklađenosti s cyber sigurnošću, manja je vjerovatnost da ćete postati žrtva.

 

 


Koje su uobičajene cyber opasnosti po kompanije?

Postoji nekoliko različitih vrsta cyber incidenata koje biste trebali uzeti u obzir kada razvijate svoju cybersecurity strategiju:

Phishing: Phishing je vrsta društvenog inženjeringa gdje cyber kriminalac šalje e-poruke koje izgledaju kao legitimni zahtjevi iz renomiranog izvora. Napadači mogu zatražiti kredencijale za prijavu (kao što su sigurne lozinke) ili podatke o kreditnoj kartici. Dvije najučinkovitije vrste su:


Krađa identiteta
: napadi koji ciljaju određene pojedince ili grupe koji imaju pristup osjetljivim informacijama ili su utjecajni u organizaciji, kao što je Vaš tim na razini uprave preduzeća ili Vaš odjel računovodstva.


BEC – Business e-mail compromise:
Tehnika krađe identiteta u kojoj, nakon što dobiju pristup vašem sandučiću, cyber kriminalci vrebaju, uzimajući vremena da razumiju vaše komunikacijske navike. Zatim se pretvaraju da su Vi dok traže od dobavljača ili članova tima da preusmjere sredstva na račune koje kontroliraju.


Zlonamjerni softver
: Zlonamjerni softver je vrsta softvera koji iskorištava ranjivosti kako bi dobio pristup mreži organizacije. Često se to događa kada netko nenamjerno preuzme program sa zlonamjernim softverom ili klikne na kompromitovani link u prilogu e-pošte.

 

 

Postoje tri uobičajene vrste zlonamjernog softvera:

 

1. Ransomware: Softverski hakeri ga koriste kako bi žrtvama blokirali pristup njihovim podacima ili prijetili da će ih javno objaviti ako ne plate otkupninu.
2. Špijunski softver: softverski hakeri ga koriste za prikupljanje osjetljivih informacija od pojedinca ili organizacije bez njihova znanja.
3. Virusi: softver koji se replicira umetanjem koda u druge programe.

 

Iskorištavanje nultog dana: događa se na dan kada organizacija objavi ranjivost, prije nego što se zakrpa implementira, ostavljajući je otvorenom za napad.

Napad uskraćivanjem usluge (DoS): Ova cyber prijetnja funkcionira tako da preplavljuje poslužitelje i mreže organizacije prometom kako bi iscrpila propusnost i iscrpila resurse, ostavljajući tvrtku nesposobnom obraditi legitimne zahtjeve.


Man-in-the-middle (MitM) napad
: To se događa kada se napadač ubaci usred transakcije između dviju strana kako bi filtrirao ili preusmjerio podatke. Na primjer, haker može preusmjeriti bankovna sredstva žrtve na vlastiti račun. Jedna od najčešćih ulaznih točaka za MitM napade je nezaštićeni javni WiFi (kao što možete pronaći u kafiću ili zračnoj luci).

Mnogi od ovih napada mogu se spriječiti edukacijom Vašeg tima o najboljim praksama zaštite podataka, implementacijom provjerenih IT rješenja i provođenjem sigurnosnih smjernica za lozinke. Međutim, kako prijetnje cyber sigurnosti postaju sve složenije, kompanije će morati poduzeti snažnije proaktivne mjere.

Kako zaštititi Vaš biznis od cyber napada?

Evo četiri koraka koja biste trebali odmah poduzeti:

Šifrirajte svoje podatke (enkripcija): šifriranje podataka je proces koji pretvara osjetljive podatke u složeni kod. Na ovaj način, ako napadač ukrade podatke, neće ih moći koristiti. Dobra je praksa šifrirati sve informacije koje ulaze ili izlaze iz vaše tvrtke.

 

Izradite sigurnosnu kopiju svojih podataka: Jedna od najboljih proaktivnih mjera koju možete poduzeti jest napraviti sigurnosnu kopiju svih svojih podataka i pohraniti ih negdje drugdje. Na ovaj način, ako su Vaši sustavi isključeni ili hakeri ukradu Vaše podatke i drže ih radi otkupnine, i dalje ćete imati pristup svemu što vam je potrebno da Vaša organizacija ostane operativna.

 

Obrazujte svoju radnu snagu: pogreške/nemar članova tima jedan su od vodećih uzroka u većini povreda podataka – osobito kada je riječ o napadima krađe identiteta. Odvojiti vrijeme za educiranje svoje radne snage o najboljim praksama, kako identificirati moguće prekršaje, što učiniti ako pogriješe i koga kontaktirati u slučaju nužde, jedan je od najsnažnijih koraka koje možete poduzeti prema zaštiti svog okoliša.

 

Sigurni hardverski sustavi: Svaki uređaj na Vašoj mreži – od računala do pisača, mobilnih telefona do uređaja Interneta stvari (IoT) – predstavlja još jednu krajnju točku koju cyber kriminalci mogu iskoristiti. Zato je ključno da sustave koji imaju pristup osjetljivim informacijama zaštitite autentifikacijom s više faktora.

 

Snažna strategija zaštite cyber sigurnosti zahtijeva značajno ulaganje vremena, energije i tehničkog znanja za koje preduzeća često smatraju da nemaju. Često troškovi povezani s tim naporima sprječavaju organizacije da daju prednost sigurnosti. Ali potencijalni gubitak daleko nadmašuje bilo kakvo ulaganje u zaštitu.

 

Poduzimanjem preventivnih mjera možete ojačati sigurnost informacijskog sustava i pomoći svojoj kompaniji da izbjegne katastrofu.

Razgovarajte sa stručnjacima za cyber zaštitu!

Ključ za preživljavanje cyber napada je priprema za napad! Iako ne postoji način da se 100% spriječi cyber napad, možete poduzeti korake za smanjenje rizika – a mi smo tu da Vam pomognemo da poduzmete te korake!

 

Prijavite se za razgovor sa stručnjacima

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba