fbpx

Neiskorišteno blago u metalnoj industriji – restlovi


Napisano 29.09.2023

U srcu privrede, metaloprerađivačka industrija stoji kao nepokolebljivi stub napretka. Njegovi proizvodi imaju jedinstvenu vrijednost, što ga čini istinskim pokretačem razvoja. Ipak, u ovom dobu nemilosrdnog tehnološkog napretka, industrija mora prihvatiti promjene kako bi ostala ispred.

Složenost u ovoj oblasti proteže se od izrade jednostavnih metalnih proizvoda do zamršene proizvodnje mašina koje oblikuju naš svijet. Uz značajna ulaganja u industrijska postrojenja, materijale, alate i uređaje, jedna stvar postaje jasna: moramo optimizirati svaki resurs. Ali brza evolucija industrije donosi novi niz izazova koji zahtijevaju inovativna rješenja.

Suočimo se sa činjenicama: lavovski dio tereta proizvodnog procesa pada na pleća službe za pripremu rada. Oni se bore s proračunima troškova, opterećenjem i kapacitetom proizvodne opreme, optimalnim veličinama serija proizvoda, upravljanjem zalihama materijala, rokovima proizvodnje i složenom radnom dokumentacijom. Ovi zadaci nisu mali podvig, a obavljati ih “pješke” bez pravog alata je teška borba.

Ono što je potrebno je jednostavan i sistematičan način planiranja i pripreme proizvodnje, a upravo tu nastupa ImelBIS ERP informacioni alat.

Ali šta je sa slonom u sobi – ostacima? Metalna industrija, kao i druge koje se bave obradom materijala, često se suočava sa ogromnom gomilom otpadaka materijala, kako u smislu količine, tako i u pogledu troškova. Previše kompanija pedantno bilježi sirovine, ali zanemaruje ostatke, ostavljajući ih “pamćenju skladištara”.

Kada se ovi ostaci konačno obračunaju, često premašuju polugodišnji promet. Štoviše, promjena skladištara može dovesti do prepunih skladišta otpada, stvarajući situaciju u kojoj se količine svakodnevno povećavaju, bez namjere da se one koriste u sadašnjoj ili budućoj proizvodnji. Ovo ne samo da jede vrijedan prostor već i rezultira gubicima koji su teški.

Dakle, kako preokrenuti tok i maksimalno iskoristiti ovaj neiskorišteni resurs? Odgovor leži u informacionom sistemu ImelBIS.

Omogućava efikasno upravljanje sirovinama i ostacima, omogućavajući vam da ih koristite kada se pojavi prilika.
Optimiziranjem upotrebe sirovina u njihovim originalnim dimenzijama možete značajno smanjiti stvaranje otpada.
Iako je potpuna eliminacija možda nemoguća, većina proizvodnih procesa može ponovo inkorporirati ove otpatke ako su jedinstveno označeni i praćeni.
Svakodnevna integracija otpadaka u proizvodnju ne samo da minimizira troškove skladištenja, već i smanjuje potrebu za nabavkom novog materijala i pojednostavljuje rukovanje manjim materijalima, što rezultira značajnim uštedama.

Možda se zapitate da li je kontrola proizvodnje skup poduhvat? Može biti, ali uzmite u obzir ovo: troškovi nekontrolirane proizvodnje su daleko veći. Učinkovita kontrola je ključ za postizanje željenih proizvoda i ekonomično i pravovremeno.

Implementacijom ImelBIS sistema, kompanije se mogu oprostiti od gubitaka i prihvatiti isplativu optimizaciju. ImelBIS  ERP osnažuje preduzeća kroz:

– Sveobuhvatno planiranje proizvodnje i analiza resursa

– Operativno planiranje za mašine i radnu snagu

– Praćenje upotrebe materijala i tehnoloških operacija

– Pojednostavljena proizvodnja poluproizvoda i gotovih proizvoda

– Rigorozna kontrola kvaliteta materijala i procesa

–  Precizni periodični i konačni obračuni troškova za proizvode i usluge

 

ImelBIS ERP nije samo softver; to je dinamičan alat koji nudi direktnu i aktivnu podršku, brzo otkrivanje problema i isporuku neprocjenjivih informacija menadžerima kompanije u realnom vremenu.

Dosadašnja iskustva pokazuju da se povrat ulaganja od implementacije ImelBIS-a ostvaruje za samo 12-24 mjeseca.

Vremenski okvir zavisi od veličine vaše kompanije i dubine korišćenja sistema.

Prigrlite budućnost obrade metala uz ImelBIS ERP, gdje se efikasnost susreće sa profitabilnošću, a otpad postaje stvar prošlosti.

 

 

 

Zainteresovani ste za besplatnu prezentaciju?

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba