fbpx

Proizvodni proces kroz ImelBIS ERP


Napisano 21.10.2021

Upravljanje proizvodnjom se može definirati kao koordinacija i kontrola svih aktivnosti potrebnih za proizvodnju nekog proizvoda uz uključenje kontrole planiranja, troškova, izvođenja, kvalitete i gubitaka.

To podrazumijeva kompleksan proces tokom kojeg može doći do niza problema.

 

Da li Vaša kompanija ima problema povezanih sa proizvodnim procesom?

 

 

Problemi sa upravljanjem/planiranjem proizvodnje?

Kasnite sa isporukama proizvoda?

Imate previše škarta/reslova?

Loša iskorištenost i raspoređenost proizvodnih resursa?

Imate manjak kvalifikovanih radnika u proizvodnji?

 

Da bi se ovi problemi rješili potrebno je elminisati uzroke istih.  Oni najčešće nastaju kao posljedica:

– loše pripreme proizvodnje (tehnološka i operativna)
– loše realizacije proizvodnje (proizvodnja i montaža)
– lošeg opsluživanja proizvodnje (kontrola kvalitete, skladište i održavanje).

 

Rješenje za Vas? ERP sistem.

 

ERP sistem predstavlja softversko rješenje koje ima unaprijed ugrađene poslovne procese koji odgovaraju najboljim praksama, a implementacija sistema smatra se ključnim izvorom unapređenja performansi organizacije. 

ImelBIS ERP nastao je na temelju najboljih praksi kompanija i niza pretpostavki o načinu njihovog poslovanja u cjelini, što je rezultiralo jedinstvenim softverskim rješenjem koje je primjenjivo u svim organizacijama. 

 

 

Ovaj sistem kroz modul Proizvodnja obuhvata: planiranje proizvodnje i analizu potrebnih resursa, operativno planiranje rada strojeva i radne snage, praćenje realizacije utroška materijala i obavljenih tehnoloških operacija, izradu poluproizvoda i proizvoda, kontrola kvaliteta ulaznog materijala, procesa, poluproizvoda i proizvoda, periodični i završni obračun proizvodnje i izračun stvarne cijene koštanja svakog pojedinačnog proizvoda ili proizvodne usluge.

Na ovaj način proces proizvodnje povezuje sve funkcije u organizaciji: prodaju, tehničko-tehnološku pripremu, nabavu, proizvodnju i računovodstvo.

Kvalitet proizvoda ili obavljenih usluga je vrlo važan faktor o kojem treba treba voditi računa i koji zahtijeva podršku kompletne organizacije.

Sljedivost sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda je standardna funkcionalnost integrirana u cijelo softversko rješenje.
Dokumentacija je elektronska, tako da je i popunjavanje iste automatizovano, a pretraživanje podataka značajno ubrzano.

Svi podaci, zajedno sa dokumentacijom nalaze se u sistemu i lako se njima može upravljati. 

 

Detaljniji tok informacija oslikan je u videu koji se nalazi ispod.

 
                               

 

 

Na koji način implementirati rješenje Vaših problema?

 

Izuzetno je bitno napomenuti ali i shvatiti da implementacija informacionog sistema ide zajedno sa reinženjeringom poslovnih procesa.

Reinženjering može biti manji ili veći ali se desi u svakoj kompaniji prilikom implementacije informacionog sistema. Suština implementacije informacionog sistema jeste uspostava optimizacije proizvodnog procesa.

Implementacija ImelBIS ERP sistema ima kako operativne tako i strateške koristi za kompaniju. Operativne se odnose na povećanje efikasnosti poslovnih procesa, dok se strateške ogledaju u osiguranju potrebne sistemsko informacione podloge za donošenje poslovnih odluka.

Pri tome ne treba izostaviti činjenicu da:

– Nemoguće je implementirati učinkovit informacioni sistem kod korisnika koji ne zna šta želi jer sve što mu se ponudi nije ono što on očekuje.

– Ukoliko korisnik ima računarsku opremu pete generacije, softver četvrte, organizaciju treće a kadrove druge generacije može samo očekivati da će bilo koji sistem raditi u drugoj generaciji.

 

Ukoliko se pitate da li je sistem upravljanja proizvodnim procesom prilagođen Vama i Vašoj industriji u kojoj poslujete ?

 

 

Sistem je prilagođen potrebama specifične industrije te njegova implementacija ERP-a nije samo stvar promjene softvera, već poboljšanja poslovnih procesa i reinženjeringa. 

 

Zainteresovani ste za besplatnu prezentaciju?

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba