fbpx

5 najvećih izazova koji „koče“ Vašu firmu u napredovanju


Napisano 27.01.2022

NEIZVJESNOST 

Preduzeća nalaze veliku nelagodu u neizvjesnosti. Neizvjesnost u globalnoj ekonomiji, neizvjesnost na kreditnim tržištima, neizvjesnost kako će novi propisi utjecati na poslovanje, neizvjesnost o tome šta konkurenti rade i neizvjesnost o tome kako će nova tehnologija uticati na poslovanje i sl.

Zaključak je da neizvjesnost dovodi do kratkoročnog fokusa. Preduzeća bježe od dugoročnog planiranja u korist kratkoročnih rezultata, a neizvjesnost je često izgovor.  

Neuspjeh u strateškom planiranju pet godina u budućnost može završiti uništavanjem vrijednosti. Problem koji treba riješiti je uravnotežiti potrebu za kratkoročnim fokusom sa potrebom za  informisanošću i dugoročnim planiranjem.

 

                               

 

TEHNOLOGIJA I LANCI OPSKRBE

Kako inovirati ali i zadržati osjećaj kontrole nad organizacijom? To je ono što zastrašuje izvršne direktore.

Tempo promjena se ubrzava.  Naročito tempo tehnološkog poboljšanja koji eksponencijalno raste.  Problem koji treba riješiti je razviti dugoročnu tehnološku strategiju. Nedostatak sofisticiranih pristupa prikupljanju informacija, analizi i razvoju jedinstvenog uvida mnoge firme ostavlja u nepovoljnom položaju.

Globalna privreda postaje sve više povezana, stvarajući mnogo veću i raznolikiju populaciju kupaca i dobavljača. Problem je kako razviti bolju sposobnost razmišljanja o sistemima tako da možete dizajnirati svoje poslovne modele, procese, proizvode i usluge na način koji smanjuje nepotrebnu složenost.

Npr. zbog neizvjesnosti u potražnji,  firme imaju manje zalihe nego ikad. Istodobno, nesigurnost u opskrbi, potaknuta divljim promjenama cijena roba, očito povećanje poremećaja povezanih s vremenom i sve veća konkurencija za sirovine čini planiranje opskrbnog lanca izazovnijim nego ikad. 

Problem koji treba riješiti je razviti strategiju opskrbnog lanca koja ne samo da osigurava najniže troškove, već i minimizira rizik od poremećaja u lancu opskrbe.

 

 

                               

VLADINA POLITIKA I PROPISI 

Promjenjivo regulatorno okruženje uvijek je zabrinjavajuće u određenim industrijama, ali neizvjesna energetska, ekološka i finansijska politika komplicira donošenje odluka gotovo svim današnjim preduzećima. Istina je da su se neke stvari posložile u posljednjih nekoliko godina, ali je li to dovoljno korisno za sektor  malih i srednjih preduzeća?

Mala i srednja poduzeća, zahvaljujući svojoj brojnosti i specifičnostima, smatraju se nositeljima privrednog razvoja u svijetu. U Evropskoj uniji postoji malo više od 20 miliona malih i srednjih preduzeća. U Bosni i Hercegovini također po svojoj brojnosti dominiraju mala i srednja poduzeća. No, za razliku od Evropske unije, Bosna i Hercegovina nije razvila adekvatne legislativne, regulatorne, tehničke i finansijske mjere podrške za mala i srednja preduzeća.  Ovo je posebno došlo do izražaja tokom pandemije izazvane korona virusom, ostavljajući za sobom nesagledive posljedice na zdravlje ljudi kao i cjelokupan zdravstveni sistem i privredu širom svijeta.

 

 

                               

 

PREOPTEREĆENOST INFORMACIJAMA 

Kaže se da je jedina prava konstanta promjena, a u današnjem svijetu ništa se ne mijenja više, niti raste brže, od informacija.  Svaki dan se stvori 2,5 kvintiliona bajtova podataka. Sposobnost preduzeća, a još manje pojedinaca, da konzumiraju i razumiju informacije koje su dostupne (i potrebne) za donošenje dobrih odluka postaje gotovo nepremostiv izazov. 

Problem koji treba riješiti je nositi se s brdom informacija i dokumenata, a zatim ih pretvoriti u vrijedno znanje. Savremeno poslovanje podrazumijeva sve veću količinu dokumenata. Posljednje statistike pokazuju da se godišnje broj dokumenata duplira, a da svaki zaposlenik gubi najmanje 2 sata dnevno, zbog nesređene ili neažurirane dokumentacije, te da se i pored toga svaki četrnaesti dokument izgubi. Stoga upravljanje poslovnim informacijama i dokumentima predstavlja izazovan zadatak.

 

 

                       

STRATEŠKO RAZMIŠLJANJE I RJEŠAVANJE PROBLEMA 

Nedostatak sofisticiranih pristupa prikupljanju informacija, analizi i razvoju jedinstvenog uvida mnoge firme stavlja u nepovoljan položaj; nedostaje im dugoročni strateški imperativ i umjesto toga skaču s jedne strategije na drugu iz godine u godinu. 

Menadžeri u preduzeću „skaču“ sa jednog požara na drugi, ovisno o tome koji njihovi rukovodioci pokušavaju ugasiti, a u mnogim slučajevima je brzo promjenjivo poslovno okruženje ono što rasplamsava te požare. 

Dakle, koji problem treba riješiti? Prihvatiti činjenicu da strateško razmišljanje i rješavanje problema, omogućeno primjenom akdevatnih poslovnih rješenja, je ključ uspješnog poslovanja. Adekvatni informacioni sistemi će omogućiti menadžeru preduzeća da dobije kvalitetan uvid u poslovanje, napravi dobar plan za naredni period i donese pravu odluku u pravo vrijeme.

 

                           

 

 

 

Zainteresovani ste za besplatnu prezentaciju?

Ostale novosti

Da li ste pročitali?

Centrala: +387 35 550 100
Prodaja: +387 35 553 504
Radno vrijeme:

Pon – Pet: 07:30 – 16:30 h (maloprodaja)

Pon – Pet: 07:30 – 16:00 h (softver)

Potražite nas na Facebooku, YouTube ili nas kontaktirajte putem e-maila na info@imel.ba